Dinsdag zag ik ongeveer 40 moestuintjes in Koksijde. Hierbij geef ik u enkele vaststellingen en bedenkingen die mij opvielen wat betreft de stand van het gewas, de groei en de gezondheid van de tomaten. Met een link naar meer info over wat al dan niet waargenomen is.
Misschien krijgt u de indruk bij het lezen van dit artikel dat het allemaal kommer en kwel is, wat zeker niet de bedoeling is. Er was ook heel wat goeds te zien natuurlijk.
- De klassieke buitentomaten (ronde en vleestomaten), zonder bescherming hebben een sterke achterstand opgelopen. De beste hebben nu drie trossen en de tomaten op de eerste tros zijn ergens halfweg de groei. Toch zullen we binnenkort moeten toppen. En lijkt het erop dat het aantal trossen minder zal zijn en de oogst later.
- Wie zijn tomaten onder een afdakje teelt heeft niet alleen minder kans op aardappelziekte, maar ook een groeivoorsprong dit jaar. Kerstomaten en snoeptomaten groeien beter bij kouder weer. Bekijk ook het fotoalbum : tomaten droog houden, een must!
- Ondanks het slechte weer de afgelopen week hier in deze regio, heb ik toch maar één geval van aardappelziekte/aardappelplaag in open lucht gezien. Waarschijnlijk komt dit door de lage temperaturen. Blijf hoe dan ook 100 % op uw hoede! De aantastingen komen dikwijls pas in augustus. Lees ook : de resultaten van de grote enquete aardappelplaag bij tomaten.
- Ook een geval van beginnende aardappelziekte in een kas/serre was te zien. Niet te verwonderen dat dit onder een druppende goot was. Het blad blijft heel lang nat en de temperatuur is hoger in de kas. Als uw planten daarentegen droog blijven, dan is de kans op aardappelziekte in de kas heel, heel klein.
- De kou en tocht heeft duidelijk een invloed op de groei van sommige rassen. Het fenomeen van paarse koppen die overgaan in een groeistop, zoals uitvoerig beschreven door Herman de Moor in zijn artikel heb ik na drie jaar opnieuw gezien en dit op meerdere plaatsen. Herman schreef toen “Vandaag moet ik concluderen dat inderdaad lage temperaturen tijdens de teelt de oorzaak is maar eveneens koude wind of langdurige tocht waaraan de tomatenplant blootgesteld wordt. Al naargelang de ernst van de aantasting gaat het over paars wordende bladeren (beginnend aan de onderkant van het blad) van het bovenste deel van de plant (de meest recente bladeren dus) of slechts enkele kleinere jonge blaadjes in de kop van de plant.” Ook mijn eigen snoeptomaatjes in de vierkante moestuin lijken er last van te hebben. Lees meer over dit fenomeen.
- De tomaten in de kas hebben niet zo’n grote achterstand ten opzichte van vorige jaren. Soms staan ze zeer weelderig, soms ook niet. Meestal staan ze mooi groen. In enkele gevallen is bladpluk nodig.
- Neusrot bij tomaten was, dacht ik, een jaarlijks probleem dat altijd wel ergens in één of andere kas opduikt. Maar dit jaar zag ik het nog niet. Niet verwonderlijk natuurlijk daar de verdamping beperkt is. Eén van de oorzaken van neusrot is dat de plant om één of andere reden te weinig water kan opnemen. Volledig uitleg over neusrot hier.
- Bladvlekkenziekte is duidelijk aanwezig bij tomaten in de kas. In drie serres was deze schimmelziekte nu al aanwezig. Dikwijls komt deze pas opzetten ergens half augustus. Bladvlekkenziekte is een typische probleem bij oude tomatenrassen. De meeste hybriderassen zijn resistent. Of beter, recentere hybriderassen, want ik zag het eergisteren ook op de F1 hybride “Pyros”. Let op : dit is niet hetzelfde als de aardappelziekte. Bladvlekkenziekte komt eerder voor in de kas, terwijl de aardappelziekte eerder een probleem is van de buitentomaten. Bladvlekkenziekte is dan ook dikwijls te wijten aan te weinig luchtcirculatie. Aardappelziekte aan te lang nat blijven van de bladeren door regen. Nog een verschil is dat bladvlekkenziekte niet overgaat op de stengels of vruchten, aardappelziekte wel. Wil je het fijne weten over de twee schimmels die in de huidige kwakkelzomer de kop kunnen opsteken, lees dan dit artikel over Cladosporium en Phytophthora.
- Het fenomeen van de virusziekten steekt opnieuw in alle hevigheid de kop op. Dit jaar opgemerkt in veel kasteelten, maar ook in heel veel openluchtteelten. Het lijkt erop dat dit fenomeen sinds ik daarover een artikel schreef in 2008 een toenemende probleem is. Zo waren bij een dame die al jaren tomaten teelt in een glazen serre, alle planten aangetast. Ieder jaar teelt zij zelf opgekweekte planten. Dit jaar kocht zij ook enkele planten. Bij deze planten heeft zij het fenomeen voor het eerst vastgesteld. Uit onwetendheid heeft zij dan de gewasverzorging verder uitgevoerd, ook bij de zieke planten. Geleidelijk aan waren alle planten, meer dan twintig, aangetast! Als je één iets moet onthouden over virusziekten is het dat je deze planten niet meer mag aanraken als je daarna ook aan de gezonde planten wil werken. Lees zeker nog eens het artikel over virus bij tomaten.
- Heel merkwaardig : voor het eerst zag ik tomatenplanten die zich herstelden van een virusziekte! Tot op heden was mijn advies om de het gezonde deel van de plant te laten staan en de viruszieke kop van de plant uit te snijden. Om daarna deze planten niet meer aan te raken. Groot was mijn verwondering toen ik deze plant zag. Onderaan zag ik de kenmerken van de virusziekte en bovenaan bladeren die opnieuw gezond zijn. Hoe dan ook is het zeker dat dit niet steeds het geval zal zijn en dit echt wel een uitzondering is. Maar je kan het altijd proberen natuurlijk, als je de planten maar niet meer aanraakt en geen bladluizen toelaat die ook het virus kunnen overbrengen.
- Zelfs bij dit minder veeleisende weer doen geënte tomaten in de kas het dikwijls beter. Deze tuinder bewijst nogmaals dat drie stengels per plant niet onmogelijk is als je geënte planten teelt.
- Ik zag één enkele serre die beschermd was met temperzon. Gelukkig maar! Deze zomer is echt geen zomer om een zonnescherm op de kas aan te brengen. Het bevordert alleen maar de vorming van schimmels en een tere, gevoelige plant. Wat wel opviel was dat donkere serres dit jaar in het nadeel zijn. De planten in die serres hadden veel, zacht blad en een matige vruchtzetting.
- Ieder jaar zie ik het opnieuw, maar het blijft mij steeds verbazen : de aanwezigheid van bladluizen bij tomaten. Eigenlijk zouden tomaten helemaal niet gevoelig moeten zijn voor bladluizen. In mijn kas hadden de aubergines dit jaar bladluizen, de tomaten ernaast werden niet aangetast. Een zwakkere groei kan de infectie door bladluizen bevorderen. Een bladluisaantasting herken ik in één oogopslag door de aanwezigheid van de witte vervellingshuidjes. Die vallen veel meer op dan de groene bladluizen op de groene bladeren.
Klik hier voor dit artikel online, en om je opmerkingen, reacties en vragen te geven onderaan het artikel. Natuurlijk zijn we ook heel benieuwd hoe het met jouw tomaten gaat. Laat het weten aan onze lezers!