Quantcast
Channel: GroentenInfo
Viewing all 114 articles
Browse latest View live

Hoe gaat het met de tomaten? Een stand van zaken.

$
0
0

Dinsdag zag ik ongeveer 40 moestuintjes in Koksijde. Hierbij geef ik u enkele vaststellingen en bedenkingen die mij opvielen wat betreft de stand van het gewas, de groei en de gezondheid van de tomaten. Met een link naar meer info over wat al dan niet waargenomen is.

Misschien krijgt u de indruk bij het lezen van dit artikel dat het allemaal kommer en kwel is, wat zeker niet de bedoeling is. Er was ook heel wat goeds te zien natuurlijk.

 

  1. De klassieke buitentomaten (ronde en vleestomaten), zonder bescherming hebben een sterke achterstand opgelopen. De beste  hebben nu drie trossen en de tomaten op de eerste tros zijn ergens halfweg de groei. Toch zullen we binnenkort moeten toppen.  En lijkt het erop dat het aantal trossen minder zal zijn en de oogst later.
  2. Wie zijn tomaten onder een afdakje teelt heeft niet alleen minder kans op aardappelziekte, maar ook een groeivoorsprong dit jaar. Kerstomaten en snoeptomaten groeien beter bij kouder weer. Bekijk ook het fotoalbum : tomaten droog houden, een must!

  3. Ondanks het slechte weer de afgelopen week hier in deze regio, heb ik toch maar één geval van aardappelziekte/aardappelplaag in open lucht gezien. Waarschijnlijk komt dit door de lage temperaturen. Blijf hoe dan ook 100 % op uw hoede! De aantastingen komen dikwijls pas in augustus. Lees ook : de resultaten van de grote enquete aardappelplaag bij tomaten.
    Tomaten-koksijde-aardappelziekte
  4. Ook een geval van beginnende aardappelziekte in een kas/serre was te zien. Niet te verwonderen dat dit onder een druppende goot was. Het blad blijft heel lang nat en de temperatuur is hoger in de kas. Als uw planten daarentegen droog blijven, dan is de kans op aardappelziekte in de kas heel, heel klein. Digimax A50 / KENOX Q2
  5. De kou en tocht heeft duidelijk een invloed op de groei van sommige rassen. Het fenomeen van paarse koppen die overgaan in een groeistop, zoals uitvoerig beschreven door Herman de Moor in zijn artikel heb ik na drie jaar opnieuw gezien en dit op meerdere plaatsen. Herman schreef toen “Vandaag moet ik concluderen dat inderdaad lage temperaturen tijdens de teelt de oorzaak is maar eveneens koude wind of langdurige tocht waaraan de tomatenplant blootgesteld wordt. Al naargelang de ernst van de aantasting gaat het over paars wordende bladeren (beginnend aan de onderkant van het blad) van het bovenste deel van de plant (de meest recente bladeren dus) of slechts enkele kleinere jonge blaadjes in de kop van de plant. Ook mijn eigen snoeptomaatjes in de vierkante moestuin lijken er last van te hebben. Lees meer over dit fenomeen.

  6. De tomaten in de kas hebben niet zo’n grote achterstand ten opzichte van vorige jaren. Soms staan ze zeer weelderig, soms ook niet. Meestal staan ze mooi groen. In enkele gevallen is bladpluk nodig.
  7. Neusrot bij tomaten was, dacht ik, een jaarlijks probleem dat altijd wel ergens in één of andere kas opduikt. Maar dit  jaar zag ik het nog niet. Niet verwonderlijk natuurlijk daar de verdamping beperkt is. Eén van de oorzaken van neusrot is dat de plant om één of andere reden te weinig water kan opnemen. Volledig uitleg over neusrot hier.
  8. Bladvlekkenziekte is duidelijk aanwezig  bij tomaten in de kas. In drie serres was deze schimmelziekte nu al aanwezig. Dikwijls komt deze pas opzetten ergens half augustus. Bladvlekkenziekte is een typische probleem bij oude tomatenrassen. De meeste hybriderassen zijn resistent. Of beter, recentere hybriderassen, want ik zag het eergisteren ook op de F1 hybride “Pyros”. Let op : dit is niet hetzelfde als de aardappelziekte. Bladvlekkenziekte komt eerder voor in de kas, terwijl de aardappelziekte eerder een probleem is van de buitentomaten. Bladvlekkenziekte is dan ook dikwijls te wijten aan te weinig luchtcirculatie. Aardappelziekte aan te lang nat blijven van de bladeren door regen. Nog een verschil is dat bladvlekkenziekte niet overgaat op de stengels of vruchten, aardappelziekte wel. Wil je het fijne weten over de twee schimmels die in de huidige kwakkelzomer de kop kunnen opsteken, lees dan dit artikel over Cladosporium en Phytophthora.

  9. Het fenomeen van de virusziekten steekt opnieuw in alle hevigheid de kop op. Dit jaar opgemerkt in veel kasteelten, maar ook in heel veel openluchtteelten. Het lijkt erop dat dit fenomeen sinds ik daarover een artikel schreef in 2008 een toenemende probleem is.  Zo waren bij een dame die al jaren tomaten teelt in een glazen serre, alle planten aangetast. Ieder jaar teelt zij zelf opgekweekte planten. Dit jaar kocht zij ook enkele planten. Bij deze planten heeft zij het fenomeen voor het eerst vastgesteld. Uit onwetendheid heeft zij dan de gewasverzorging verder uitgevoerd, ook bij de zieke planten. Geleidelijk aan waren alle planten, meer dan twintig, aangetast! Als je één iets moet onthouden over virusziekten is het dat je deze planten niet meer mag aanraken als je daarna ook aan de gezonde planten wil werken.  Lees zeker nog eens het artikel over virus bij tomaten.
  10. Heel merkwaardig : voor het eerst zag ik tomatenplanten die zich herstelden van een virusziekte! Tot op heden was mijn advies om de het gezonde deel van de plant te laten staan en de viruszieke kop van de plant uit te snijden. Om daarna deze planten niet meer aan te raken. Groot was mijn verwondering toen ik deze plant zag. Onderaan zag ik de kenmerken van de virusziekte en bovenaan bladeren die opnieuw gezond zijn. Hoe dan ook is het zeker dat dit niet steeds het geval zal zijn en dit echt wel een uitzondering is. Maar je kan het altijd proberen natuurlijk, als je de planten maar niet meer aanraakt en geen bladluizen toelaat die ook het virus kunnen overbrengen.
     
  11. Zelfs bij dit minder veeleisende weer doen geënte tomaten in de kas het dikwijls beter. Deze tuinder bewijst nogmaals dat drie stengels per plant niet onmogelijk is als je geënte planten teelt.
  12. Ik zag één enkele serre die beschermd was met temperzon. Gelukkig maar! Deze zomer is echt geen zomer om een zonnescherm op de kas aan te brengen. Het bevordert alleen maar de vorming van schimmels en een tere, gevoelige plant. Wat wel opviel was dat donkere serres dit jaar in het nadeel zijn. De planten in die serres hadden veel, zacht blad en een matige vruchtzetting.
  13. Ieder jaar zie ik het opnieuw, maar het blijft mij steeds verbazen : de aanwezigheid van bladluizen bij tomaten. Eigenlijk zouden tomaten helemaal niet gevoelig moeten zijn voor bladluizen. In mijn kas hadden de aubergines dit jaar bladluizen, de tomaten ernaast werden niet aangetast.  Een zwakkere groei kan de infectie door bladluizen bevorderen. Een bladluisaantasting herken ik in één oogopslag door de aanwezigheid van de witte vervellingshuidjes. Die vallen veel meer op dan de groene bladluizen op de groene bladeren.

Klik hier voor dit artikel online, en om je opmerkingen, reacties en vragen te geven onderaan het artikel. Natuurlijk zijn we ook heel benieuwd hoe het met jouw tomaten gaat. Laat het weten aan onze lezers!



Laatste dagen om boontjes te zaaien.

$
0
0

Wie nog wat verse boontjes wil in het najaar, die moet nu gaan zaaien. Twintig juli wordt algemeen gezien als de uiterste zaaidatum. Tenzij vroege nachtvorst roet in het eten gooit kan je dan nog oogsten tot na half oktober. Onderaan dit artikel bulkt het van de tips van tuinliefhebbers om de (laatste) zaai van boontjes tot een goed eind te brengen. Echt wel een mooi voorbeeld  hoe hobbytuinders uit Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen helpen via deze digitale weg.

Enkele jaren geleden werd er verteld hoe je toch met succes de laatste boontjes kon zaaien ondanks de hitte en droogte. Een paar jaar geleden was de overvloedige regen een probleem om de laatste boontjes te laten boven komen. Dit jaar is het opnieuw een dubbeltje op zijn kant. In veel regio’s is de grond zeer nat en wordt nog regen voorspeld. Daar houden boontjes helemaal niet van.

Gelukkig is dit artikel heel hard aangegroeid met heel veel tips en adviezen van hobbytuinders uit de Lage Landen, de moeite waard om even de tijd te nemen om dit door te nemen.

Ontdek in dit artikel hoe je met succes bonen kan zaaien, dank zij veel tips van medetuiniers.

Klik hier om het artikel te lezen.


Aardappelen uit de moestuin oogsten in juli

$
0
0
Aardappelen laat je nog enkele uren drogen vooraleer ze binnen te brengen. Doe ze in ieder geval dezelfde dag nog binnen, want vroege aardappelen kleuren heel snel groen bij blootstelling aan het licht. De vroege aardappelen zijn aan oogsten toe of zijn al geoogst. Het loof is in de meeste gevallen nog groen. Maar met Lees hier verder


Aardbeien in de groentetuin : verzorging van de de junidragers na de oogst en van de doordragers

$
0
0
Zodra de uitlopers verschijnen kan je ze in potjes zetten, zonder ze van de plant te snijden. Geef de voorkeur aan de plantjes die het dichtst bij de moederplant staan De junidragers mogen nu, na de oogst “gemaaid” worden, dat wil zeggen dat het oude blad verwijderd wordt en dat er slechts enkele bladeren blijven Lees hier verder


Plantajuin uit eigen moestuin, oogsten in juli-augustus.

$
0
0
Voor een goede bewaring drogen we best de ajuin eerst een tijdje aan de buitenlucht, maar van de regen weg. De plantajuin is op de meeste plaatsen nog altijd groen. Zijn de ajuinen nog gezond, dan kan je ze nog even zo laten en wat groter laten worden. Was je van plan nog een nateelt Lees hier verder


Winterprei planten in de moestuin gebeurt in juli.

$
0
0
Een veel geplante nateelt, in uitzonderlijke situaties zelfs tot begin augustus, is winterprei . Prei heeft veel voeding nodig, een goede bemesting is hier zeker op zijn plaats. Zeker nu de grond veel neerslag te verwerken kreeg. Welke voorteelt er ook stond, er zal heel veel stikstof uitgespoeld zijn. Strooi dus op humusrijke grond toch Lees hier verder


Andijvie, makkelijk zelf te telen, zeker als je in juli zaait of plant.

$
0
0
Zaaien van andijvie  kan tot 25 juli, met een speling tot uiterlijk eind juli, daarna wordt het echt te laat. Planten kan tot 15 augustus, eventueel tot vijf dagen later. Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15 graden) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al Lees hier verder


Allerlei bladgroenten en salades ‘s zomers in eigen tuin telen. Zelf zaaien en planten.

$
0
0
Slasoorten De hele zomer kunnen we verschillende soorten sla, en veel andere bladgroenten op rijtjes uitzaaien. Sla telen we het hele seizoen door.  Ga ook in juli en augustus zeker en vast door met sla telen. Willen de sla nog tot volle wasdom laten groeien (lees grote kroppen) dan zaaien we de sla tot 15 Lees hier verder



Bloemkool en Broccoli zaaien en planten in juli en augustus : tegen de deadline aan.

$
0
0
Laat bloemkool en broccoli telen betekent dat je pas zal oogsten in november, zelfs begin december. Het voordeel is dat je de oogstperiode veel meer kan spreiden. Het is niet, zoals in de zomer, dat alle kolen in één week te oogsten vallen. Er zit een zeer grote spreiding op, soms zelfs van een maand. Lees hier verder


Aardbeien planten in augustus? Lees deze 10 tips.

$
0
0

Het is nu tijd om aardbeien te planten. Op GroentenInfo vindt u onder andere het "Dossier Aardbeien". Maar in dit artikel zetten we nog even de tien belangrijkste aandachtspunten voor een geslaagde aardbeiteelt op een rij. Lees hier het artikel Aardbeien planten in augustus? Lees deze tien tips. Onderaan het artikel vind je ook een link naar het artikel met adressen waar je nu aardbeiplanten kan kopen. Lees verder

Klik op Aardbeien planten in augustus? Lees deze 10 tips. om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen. ( GroentenInfo )


Alles over de teelt van veldsla, een groente voor herfst en winter.

$
0
0

Je zou kunnen zeggen dat het veldslaseizoen een aanvang neemt als het voor veel andere groenten stopt. En als de eerste voorjaarsgroenten in de tuin staan is het tijd om de laatste veldsla te consumeren.

Je kan met veldsla al starten in augustus en er mee doorgaan tot het vroege voorjaar. In open lucht of onder folie, of in een koude bak, of in de kas. Zaaitijdstippen verschillen naargelang de plaats waar je zaait, maar ook naargelang het gewenste oogsttijdstip. Nog deze herfst? Of oogsten in de late winter?

De vraag naar veldsla bij de consument neemt nog ieder jaar toe. Dat is te zien aan de toenemende aanvoer van veldsla op de groenteveilingen. Bij de tuinliefhebber is de teelt van veldsla al lang een klassieker. Het is daarenboven een teelt die, éénmaal de kieming geslaagd is, een grote oogstzekerheid biedt, de hele zomer en herfst lang.

Een goede tip is deze : zaai vier keer veldsla vanaf half augustus tot eind september in open lucht, maar zorg ervoor dat je een verplaatsbare koude bak of tunnel hebt die je erover kunt plaatsen vanaf begin november, zeker als het weer regenachtig en nat wordt. Zo kan je tijdens de winter blijven veldsla oogsten. Zaaien in een deeltje van de koude bak, die dan openblijft tot begin november kan ook natuurlijk. Het beschuttingsmateriaal is niet zozeer tegen de vrieskou, maar wel om de grond droog te houden. Let wel, zet de bovenkant van de bak of de zijkant tunnel wel op een kier. De veldsla moet kunnen opdrogen.

Op GroentenInfo groeien niet alleen de groenten, maar ook de artikels. Het allesomvattende artikel is nog langer geworden, dank zij de vele tips van hobbytuinders. Hartelijk dank daarvoor

 Klik hier om het uitgebreide artikel met écht alles over veldsla kweken te lezen.

Klik op Alles over de teelt van veldsla, een groente voor herfst en winter. om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen. ( GroentenInfo )


8 x zieke en afwijkende aardappelknollen

$
0
0

ph5bm14a Deze week kreeg ik van Herman de Moor foto's van een door mij nog niet eerder geziene aantasting, namelijk ondergrondse wraatschade van slakken aan de aardappelknollen. Toch blijkt dit nog meer te voor te komen. Ik heb de foto's en een document over deze ondergronds levende slakken toegevoegd onderaan het artikel. Ondertussen maken we van de gelegenheid gebruik om ook nog eens de andere veel voorkomende gebreken bij gerooide aardappelen te tonen en te verwijzen naar de artikels hierover. In dit artikel hebben we het achtereenvolgens over luchtknollen, groeischeuren, holheid, zwarte aardappelen, schurft, ritnaalden en doorwas. Dit jaar zullen er meer rotte aardappelen zijn omdat de aardappelziekte ook de knollen kan aantasten

En er zijn ook nog twee niet opgeloste aardappelproblemen bij de reacties. Eentje over zwart koken en eentje over aardappelen met bruine vlekken. Misschien dat iemand van jullie het weet?

Lees verder

Klik op 8 x zieke en afwijkende aardappelknollen om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen. ( GroentenInfo )


Lezersbijdrage : Groenten in potten bij Johny.

$
0
0

Ik heb geen moestuin maar wou absoluut groenten kweken en heb het in pot gedaan. Mijn reactie komt er omdat ik een recordgrote brocolli heb geoogst uit pot die 730 gram weegt en een diameter heeft van 25 centimeter. Ik heb deze zeer goed en regelmatig bemest en veel water gegeven. Graag zou ik mijn teeltmethode "Groenten in Potten" willen delen met jullie. Daarom stuur ik jullie een tiental foto's over hoe ik te werk ga om groenten (veel broccoli, maar ook vruchgroenten) in pot te telen. De eerste drie foto's tonen de broccoli van 730 gram. De broccoli doet het zeer goed in potten, zoals je op de andere foto's ziet. Maar ook het mooie rijtje goed groeiende en goed verzorgde minikomkommers is een unieke en inventie teeltwijze. Ze groeien net zo goed als de tomaat en paprika in pot. Lees hier verder, lees de teeltmethode van Johny en bekijk de foto's

Klik op Lezersbijdrage : Groenten in potten bij Johny. om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


Lezersbijdrage : De experimentele teeltwijze, dieven en blad plukken bij de tomaten van Willy L.

$
0
0

Willy Laureys stuurde foto's van een geslaagd experiment bij een tomatenteelt naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Wie mijn artikels en die van Herman over tomaten telen al gelezen heeft, weet dat wij 100% voorstander zijn van blad plukken of snijden bij tomaten. Maar niet in de mate dat Willy dit doet, en over het algemeen niet zo vroeg op het seizoen. Ook leest u nergens dat wij meerdere stengels op één plant aanraden bij de grootvruchtige tomatensoorten. Bij de kerstomaten wel. Willy L. bewijst met zijn foto’s dat ook een ietwat andere aanpak kan werken. Daarom wil ik jullie zijn teeltmethode niet onthouden. GroentenInfo is immers een website voor, maar ook door hobbytuinders. En foto’s van een geslaagd teeltexperiment van een hobbytuinder met een zeer grote ervaring horen zeker en vast op de website thuis. Veel plezier en inspiratie gewenst bij de bijdrage en foto's van Willy Laureys. Lees hier verder en bekijk de foto's

Klik op Lezersbijdrage : De experimentele teeltwijze, dieven en blad plukken bij de tomaten van Willy L. om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


Tomaten : Virgilio F1 is een nieuw ras met unieke eigenschappen.

$
0
0

De zaden van het tomatenras Virgilio F1 zijn pas sinds dit voorjaar verkrijgbaar in België. GroentenInfo testte dit ras voor u uit. Dit ras is er voor wie een grote, stevige, lekkere en goed bewaarbare vleestomaat zoekt die ook nog eens goed te versnijden is. De donkergroene vruchtkleur kan een een nadeel zijn. Lees in dit artikel de uitgebreide bevindingen bij dit nieuwe tomatenras, samen met de conclusie. Virgilio-collage

Klik op Tomaten : Virgilio F1 is een nieuw ras met unieke eigenschappen. om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.



De moestuin in de herfst : bolgewassen als groente!

$
0
0

Wist je dat je nu of later dit najaar in de moestuin kan starten met de teelt van een bolgewas? 

Deze groenten hebben als gemeenschappelijk kenmerk dat ze, als de zomer eraan komt, afsterven. Sommige komen dan in het najaar opnieuw tot leven. Als je nu of straks plant kan je op het einde van de winter of vroeg in de lente al genieten van een eerste oogst, meestal van het loof. Later kan je dan de bollen oogsten. 
Alle vier behoren ze tot dezelfde plantenfamilie, de Alliaceae. Hieronder vindt u de link naar een teeltbeschrijving van elk van deze groenten.

1. Winterplantajuin, planten tussen nu en half oktober.

2. Oerprei, nu uitplanten als bolletjes, later dit najaar met kleine plantjes.

3. Boomui, nu nog met bolletjes, later dit najaar met kleine plantjes

4. Knoflook, in oktober tot ten laatste begin november.

Klik op De moestuin in de herfst : bolgewassen als groente! om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


Deze moet je in eigen moestuin telen. Lekker, gezond en toch moeilijk verkrijgbaar.

$
0
0

Vijf maanden geleden werd deze gezaaid. Een dikke stam, een massa bladeren waren het vervolg. Ruim één meter hoog en meer dan één meter breed is deze koolsoort uiteindelijk geworden! En de oogst? Wel, die is waarschijnlijk nog geen 10% van het totale volume van de plant. Van een slecht rendement gesproken! Gelukkig maakt het plezier bij de bereiding en de unieke smaakbeleving veel goed! Is er iemand die weet wat ik vorig weekend voor het eerst kon oogsten van deze gigantische koolplant uit de moestuin? Lees het verderop in dit artikel

Klik op Deze moet je in eigen moestuin telen. Lekker, gezond en toch moeilijk verkrijgbaar. om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


Wat met de groene tomaten?

$
0
0

tomaten narijpen (groen geoogst)Update van dit veel gelezen artikel, september 2012. Gisteren dacht ik nog dat het te vroeg was om dit artikel onder de aandacht te brengen. En dat is ook zo, maar enkel voor de tomaten in de kas of serre. Daar kan je nog tot half oktober wachten met het oogsten van de groene tomaten. Tenminste, als je ze zo lang gezond kan houden. Want dit is  wat mij deed besluiten dit artikel toch te publiceren.  Dit jaar heb ik, voor het eerst sinds lang, ook buitentomaten (met dank aan de vierkante moestuin). En kon ik die tot nu vrij gezond houden. Toegegeven, mits de nodige dagelijkse aandacht voor nieuwe vlekjes die onmiddellijk verwijderd werden. En ook met één behandeling halfweg juli, met een nieuw middel, veilig voor het milieu, de omgeving en zijn toepasser. Zonder dit middel had ik nu geen tomaten meer, dat hoef ik velen onder jullie niet te vertellen. Na meer dan zes weken afwezigheid heeft de ziekte, jammer genoeg, opnieuw toegeslagen. De hogere temperaturen gecombineerd met wat regen deden de sluimerende ziekte herleven. Nu nog eens behandelen lijkt mij zinloos. Dus kom ik binnenkort waarschijnlijk met flink wat groene tomaten te zitten. In dit artikel vind je tips en adviezen hoe je groene tomaten kan laten rijpen. Deze van "tomaten in een bakje" lijkt mij de beste, maar ik moet toegeven dat ik de tip "tomaten op een droogrekje" nog niet uitgeprobeerd heb. Natuurlijk zou het fijn zijn als jullie nog extra tips hebben om groene tomaten te doen rijpen! Dit artikel mag best nog wat narijpen met nieuwe tips!

Klik op Wat met de groene tomaten? om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


Voor u getest: aardappelen telen boven de grond!

$
0
0

Kan je aardappelen telen zonder aan te aarden. Kan je aardappelen eigenlijk gewoon bovenop de grond telen? En kan je vermijden dat je ze achteraf uit de grond moet graven? Als je het doet op de gangbare manier kan dit natuurlijk niet. Want de knollen zouden blootgesteld worden aan het licht en het resultaat zou een oogst zijn van donkergroene, niet eetbare knollen. Het lijkt niet mogelijk en toch hebben twee van onze lezers deze methode onafhankelijk van elkaar uitgetest en voor zichzelf succesvol bevonden.  Ook al hou je het liever bij de gewone plantmethode, je krijgt er zeker en vast nieuwe inzichten door, waar je uw voordeel kan uithalen. Lees hier de experimenten van Marc en van Michel

Klik op Voor u getest: aardappelen telen boven de grond! om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


De vierkante meter moestuin, hoe doe je dat?

$
0
0

De vierkante meter moestuin, de hype van het voorjaar, wordt dit seizoen nog altijd uitgetest door GroentenInfo. Met als leuze : "Wat GroentenInfo ook schrijft of publiceert, we hebben het zelf ook al eens gedaan!" In de update van dit artikel vindt u nog meer foto's uit de teeltbeschrijving vanaf april tot nu. Let wel, deze fotoreportage is zeker nog niet volledig. Deze winter zullen we heel veel aandacht besteden aan deze vierkante moestuin, zodat u volgend voorjaar, met een gedetailleerde handleiding, ook aan de slag kan. Hierbij een greep uit de foto's.

  • Zet uw muisaanwijzer op de foto en u kunt de volledige beschrijving lezen. 
  • Of klik op de foto's om ze te vergroten en  te doorbladeren en zo kunt u ook de volledige beschrijving en uitleg  te lezen.

Lees verder en bekijk nu al een greep uit de foto's en tips over de vierkante moestuin

Klik op De vierkante meter moestuin, hoe doe je dat? om het volledige artikel op de website van GroentenInfo te lezen.


Viewing all 114 articles
Browse latest View live